четвъртък, 30 май 2024

Детето ми не иска да сяда на гърне

Детето ми не иска да сяда на гърне, какво да правя?

Из премеждията на Никола …

В един горещ слънчев ден миналото лято за първи път махнах на Никола гащичките (еднократните пелени). Бяхме в двора на къщата, в която съм прекарвала ваканциите като дете. Тогава той беше на година и половина. Не разбираше много и упорстваше – искаше си гащичките. Играеше навън и пишкаше навсякъде. Изобщо не искаше да седне на гърне. Отказах се и сложихме пак гащичките. Най-голямата ми грешка (може би). Чувала съм, че махнеш ли веднъж памперсите, не трябва да се слагат отново, защото детето се обърква.

През април вече бях твърдо решена, че е време Никола да се научи що е то гърнето. Беше на 2 г. и 3 месеца. Скрих гащичките и му казах, че вече е голям и трябва да ходи до тоалетна в гърнето и да използва детския писоар, който му бяхме купили. Между другото, той е чудесен за момченца и силно го препоръчвам. Първите три дни от новото ни начинание бяха отчайващи, потресаващи и доста миришеха. Считайте, че го преобличах през час и перях на*кани слипчета по цял ден (понеже Никола *каше по няколко пъти на ден). Трябва да имате поне десетина чифта бельо.

Цялата седмица беше дъждовна и почти не излизахме, така че поне не трябваше да нося един куп дрехи навън. Възползвах се лошото време за една голяма стъпка, която ни предстоеше. Доста често питах Никола дали иска да пишка/*ка, за да не забравя, че трябва да го прави в гърнето. Отказваше… Беше си свикнал с гащичките.

На четвъртия ден Никола започна да казва „Мамо, има пиш”. Е, в началото пишкаше по малко в слипчето и после се сещаше да казва, но не можех да повярвам, знаете ли? Мислех, че няма да мога да го откажа от еднократните гащички до четвъртата му година.. Той много плачеше за пустите гащички и ровеше в гардеробите да си ги търси. Късаше ми се сърцето, но устоях.

Седмица по-късно започна да си казва сам, без дори да му досаждам с въпросите си. Приучаването на гърне и писоар беше по-лесно, отколкото се надявах да е. И вече знам, че не е твърде късно памперсите да се махнат дори чак след двете години. Тогава детето все пак разбира повече и може да му се обяснява, а и не му е особено приятно да стои с мокър панталон или мръсно дупе.

Първите седмици слагах гащички на Никола на обяд и вечер, но след като заспи, за да не ги вижда. Като се събуди, ги свалях заедно с пижамата. Той знае, че вече е голям и няма гащички за големи, те са само за бебетата. Като лягаме да заспива, му казвам, че ще пишка чак като се събуди. Сега, 2 месеца по-късно, изобщо не му слагам гащички на обяд. Вечер все още му , но сутрин са сухи. Започна да стиска по цяла нощ.

И вече бебето ми е голямо момче. Бях ли ви полезна с нашия опит?

Не се страхувайте, в началото винаги изглежда непостижимо и отчайващо трудно. Но малките човеци се учат много бързо на нови неща, особено ако уцелиш точния момент и имаш правилния подход.

бивша мадама, настояща мама

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии