четвъртък, 30 май 2024

Да се научим да обичаме себе си

За да обичаш някой друг, първо трябва да обичаш себе си.

Да изпитваш любов към себе си е от ключово значение за психическото здраве на индивида и за намаляване нивата на депресия и безпокойство.

Прекалената критичност към себе си и стремежът за перфекционизъм вредят на любовта към себе си.

Самокритиката е полезна, но в умерени дози.

В последните години повечето от нас се стремят към перфекционизъм във всяко едно направление на живота. Стремим се да съчетаем перфектната домакиня с най-добрата майка на света, да комбинираме с най-съвестния и креативен работник, запазвайки позицията на перфектната съпруга. Е, когато установим, че това е (почти)Невъзможно – започва съмнението в способностите ни. Истината е, че перфекционизмът е вреден за нас.

Тук идва важността на любовта към себе си. Тя трябва да работи в  наша полза. Да запали лампичката на „И аз съм човек“. Да зададе въпроси от рода:

„Какво искам аз?“

„Какво ми се прави в момента?“

„Кое е по-важно за мен?“.

Да изпитваш състрадание към себе си те прави устойчив пред трудностите. Помага ти да се възстановиш по-бързо след раздяла и да приемаш неуспехите по-леко.

Научете се да се вслушвате в себе си. Не бъдете прекалено самокритични, тогава ще започнете да се обичате такива, каквито сте. Само след това ще може да обикнете истински някой друг!

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии