понеделник, 13 май 2024

Деца във ваканция… оле, боже

Деца във ваканция. Ами сега?

Едно време зимата имаше сняг, децата нямаха телефони, а дървени шейни и чували, шапките бяха плетени от домашна прежда, а родителите не трепереха, че ще се разболеем, ако излезем на студа. Така прекарвахме зимните ваканции – на студено, ветровито и снежно. Хич не се чудехме какво да правим – игрите на снега все не ни стигаха.

Съвременните деца, а и съвременните родители, прекарват все по-малко време в подобни забавления. На презадоволените деца вече не им е интересно да правят снежен човек, а на преуморените родители не им се мръзне на студа. И всички търсим алтернативи за прекарване на времето. Съвременният свят предлага много – от ски ваканция, през целодневна езикова школа, до лагер в планината.

Ски училище – добра идея ли е точно по време на ваканция

Повечето ски училища имат специални предложения за междусрочната ваканция – изцяло съобразени с почивните дни на децата. Срещу 100 – 120 лева на ден предлагат всички екстри – взимат детето от удобно за вас място, превозват го до пистите, дават му екипировка, инструктор. В повечето случаи в цената не е включена храната и лифт картата. Като цяло ски училищата са доста скъпо удоволствие за прекарване на междусрочната ваканция. От друга страна осигуряват на децата максимално време на чист въздух и им предават уменията да скарат ски или сноуборд, които остават за цял живот. Така че, ако имате финансовата възможност, със сигурност това е добър начин за прекарване на зимната ваканция.

От друга страна, имайте предвид, че някои школи изповядват обратната философия и не предлагат обучение по време на ваканции с няколко аргумента, в които има доста логика:

  • Междусрочната ваканция е един от най-натоварените периоди по пистите, когато всеки метър от пистата е зает, а така за децата става доста трудно да се съсредоточат;
  • По пистите се препълва със скиори и сноубордисти – някои с не много добри условия и опасността някое дете да бъде отнесено става много по-голяма;
  • По-малко спускания – когато опашките на лифта са големи, се чака повече, а това води до по-малко спускания. Така реално времето за обучение и каране намалява доста.

Лагер в планината

Едно време лагерите си ги организирахме сами – в планинските селца на баба и дядо, където през ваканциите се пълнеше с деца. Правехме иглу от сняг, война със снежни топки, състезание с чували. Повечето съвременни деца вече нямат такива сила, а някои дори да имат не искат да ходят.

Затова все по-популярни стават планинските лагери. Разбира се за междусрочната ваканция има специални предложения. Едно от тях е например в „Базов Лагер Стрелча“. Този вариант е подходяща за по-големи деца – над 14 години. За 5 дни организаторите предлагат кратки преходи в планината до различни интересни обекти и скални феномени до които се стига с джип и пеш. При подходящи условия се правят велосипедни преходи, АТВ- разходка и обучение за каране на АТВ. Посещение на минерален басейн, настолни игри, уроци по готварство, разходки до близките градове – Копривщица и Панагюрище. Общо взето от всичко по малко. Цената за целия престой с включени нощувки и храна е около 450 лева.

Друга фирма предлага подобен лагер в Боровец. Три нощувки с пълен пансион, но без транспорт, струват 290 лева. По време на този лагер децата ще имат планински преходи, уроци по езда, игри снежни пързалки, забавни филми и вечерни хоротеки.

Няколко дни в Европа

Близките дестинации, които може да посетите по време на междусрочната ваканция са много, както в България, така и в чужбина. Тъй като има повече почивни дни може би е по-подходящо да се планира нещо извън България, защото организацията за чужбина е по-сложна. Дори да решите да се впуснете в това приключение в последния момент – има доста оферти до Париж, Мадрид, Будапеща, Рим.

Например 3 нощувки в Рим ще ви излязат около 800 лева на човек, което включва самолетните билети, трансфери, нощувки със закуски, панорамна обиколка на града. Подобна е и цената за Виена, но с нощувка повече. 820 лева на човек ще ви излезе пътешествие до там в началото на февруари. Това включва 4 нощувки със закуски, самолетните билети и трансферите.

Традиционна целодневна занималня и обучение

Категорично НЕ. Който и учител или психолог да питате, ще ви каже не затваряйте децата и не ги карайте да учат. Те са твърде натоварени през останалото време, за да им причиним това и по време на ваканцията. Оставете ги да се насладят на снега, студа и времето с вас, дори и да не правите нищо особено. Играйте настолни игри, рисувайте, четете заедно книги и се смейте. Децата ще запомнят завинаги тази ваканция, ако успеете да отделите време само за тях.

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии