четвъртък, 30 май 2024

Децата и зимният спорт

Кога и как да ги запознаем?

Едно време повечето от нас не бяхме и чували за ски. Особено тези, родени далеч от зимните курорти. Скачахме на чувала, в най-добрия случай на шейната, и всеки склон ни беше писта. Сега обаче това е все по-рядко срещана гледка. Зимните спортове станаха по-достъпни и много от нас искат децата им да се впуснат в тези приключения.

Независимо дали ние караме ски или сноуборд, при всички случаи е добре наследниците ни поне да опитат. Шансът те да се научат е доста голям, а причините са прости – възприемат много по-бързо и не ги е страх. Разбира се тук трябва да преодолеем собствения си страх, докато ги гледаме как хвърчат по склоновете.

Кога да ги запишем?

Всяко дете е индивидуално, но специалистите са единодушни, че най-добрата възраст за започване на зимни спортове е около 4-5 години. На 3 години те вече имат достатъчно физическа сила и координация, но не са достатъчно осъзнати, а и бързо се уморяват, за да се насладят на приключението. Важно е първите стъпки да не са насилствени. Изречение от типа „Трябва задължително да се научиш, за да караме заедно“, най-много да откажат малчугана. Ако обаче представим всичко като едно зимно забавление, придружено с топъл шоколад, нещата стават доста лесно.

Ски курс или индивидуален инструктор?

Разбира се и тук опираме до индивидуалността на всяко дете, както и до финансовите възможности. И едното, и другото имат своите предимства и недостатъци. Ски курсът определено е много по-забавен, но има опасност малчуганите да загубят много бързо интерес, тъй като трябва да се изчакват и на лифтовете, и по пистата. Освен това – някои схващат по-бързо от други. Затова може би по-добър вариант за първи стъпки е индивидуалното обучение. Ако попаднете и на инструктор с подход, успехът е сигурен и то само за няколко часа. Обикновено един час струва около 50 – 60 лева, но със сигурност си заслужава. Петдневен курс в група за най-малките започва от 300 лева.

Вариантът родителите да обучават децата за мен не е особено препоръчителен – винаги се стига до нарушаване на дисциплината, 😊 а и така вие сте свободни да карате, докато дойде моментът да се спускате заедно с детето.

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии