понеделник, 13 май 2024

Даниела Ракова – от финансите до фитнеса

„Храни се редовно с качествена храна и тренирай всеки ден поне по 40 мин., каквото пожелаеш, но се раздавай максимално по време на тренировка!“

Даниела Ракова – финансист, фитнес инструктор, мадама, мама.

Едва на 37 години, тя сякаш е постигнала съвършенството в живота. Изглежда изумително, работи това, което обича, има семейство, излязло от каталог. Дани работи като фитнес инструктор във Фитнес 33 повече от 10 години. По образование е финансист, но по стечение на обстоятелствата кариерата ѝ се развива в съвсем различна сфера. Спортът винаги е бил част от нейния живот. Като дете се занимава със състезателни танци, след това малко тенис, плуване. От 17-годишна влиза във фитнес залата.

И така до днес – поне 6 пъти в седмицата, понякога по два пъти на ден.

– Дани, колко често тренираш ти самата и какво?

– Във фитнеса следвам определена тренировъчна програма. По време на груповите занимания си позволявам да се разгърна и да се раздам изцяло на тренировката. Водя няколко класа по групови занимания с различно ниво на интензивност. Графикът ми от групови занимания се състои от Аеробика, Тренировка на батути, HIIT, Fitball, Пилатес. От този сезон реших да отделя специално внимание и към най-малките като стартирах група – „Двигателна активност за деца“.

Относно режима ми на хранене – няма нищо кой знае колко специално. Моето мото, както в тренировките, така и в живота е „Баланс и постоянство във всичко“. Затова и дневното ми меню е балансирано. Старая се храната винаги да е домашно приготвена и със сезонни продукти. Обожавам плодове и зеленчуци, ядки и се старая поне едното ми междинно хранене да включва тези компоненти. Определено предпочитам риба пред месото, но не съм вегетарианка. Опитвам се да слушам тялото си и да не го лишавам от всички видове храни.

Как успяваш да мотивираш жените да се включат в твоите тренировки и коя е най-впечатляващата трансформация, която си успяла да постигнеш?

– За мен, безспорно, най-добрата мотивация е личният пример. Повечето дами, които се обръщат към мен, са запознати с това, че аз съм постоянна във всичко, което  правя. За мен това е единственото правило, което работи успешно при всички. Постоянството!

През моя 10-годишен професионален опит работих с много жени, повечето от тях отчаяни от различни неуспешни диети, режими и най-вече лишения. Това, към което се стремя, е да ги накарам да повярват в себе си и в собствените си възможности  и заедно да намерим баланса между спорта, храненето и ежедневието, без да се чувстват лишени от нещо, което обичат.

Когато психическата трансформация е факт, неминуемо и физическата трансформация е сигурна. Остава само да се научим да я поддържаме трайно.

Впечатляваща трансформация за мен е тази на бременната жена, на майката. Имам няколко такива примера на дами, които се грижат за себе си през цялата бременност и изглеждат феноменално преди, по време и след раждането. Но и тук се засяга темата за постоянството. Трябва да бъдем редовни в спорта, ако искаме резултатите да са максимално удовлетворяващи и трайни.

– Какви са най-честите причини за провал в постигането на желаната фигура?

– Причината за провал може да е липсата на воля. Защото едно е да искаш да си във форма, друго е да работиш всеки ден за постигането й, и трето да я поддържаш.

Не можем да изключим, разбира се, затрудненията, породени от здравословни причини. Особено при нас жените хормоналният баланс е рядко явление. Изключително голям е процентът и на жени с инсулинова резистентност, проблеми с щитовидната жлеза и т.н. Но не е задължително при тях да има провал, просто очакваните резултати отнемат повече време и усилия.

– Имаш ли универсална рецепта за бързо отслабване – нещо, което би оказало бърз ефект при всеки?

– Да, разбира се! Тя е: „храни се редовно с качествена храна и тренирай всеки ден поне по 40 мин., каквото пожелаеш, но се раздавай максимално по време на тренировка!“

– Как пандемията промени твоята работа и започнаха ли жените да спортуват повече, когато останаха вкъщи или напротив – съвсем се демотивираха?

– Затварянето на залите оказа огромно влияние върху навиците на трениращите. Естествено всеки, който иска, намира начин да се движи, но повечето хора не знаят какво да тренират, кое е подходящо за тях или имат нужда от среда, в която да се чувстват мотивирани.

Сега с колегите ми сякаш започваме отначало с хората, с които сме работили преди, които са постигнали страхотни резултати и изведнъж са прекъснали за година.

– Какъв е твоят избор, ако един ден можеш да се храниш, както решиш – вкусна пица или здравословно смути?

– Ха-ха …сега ще ви шокирам. Аз си хапвам пица, просто не я изяждам цялата, а само едно, две парчета от нея. Така нито се чувствам ограничена, нито имам гузна съвест.

Имаш две момичета – колко са големи, спортуват ли – как ги мотивираш и как избра спорт за тях?

– Не налагам на децата си какъв спорт да изберат, оставам това на тях. Зори – голямата ми дъщеря е на 12 години. Тя опита плуване, поигра тенис, но намери страстта си в модерните танци. Дари е на 6, тя ходи на художествена гимнастика. И двете израснаха в залите покрай мен и съпруга ми. Ние тренираме винаги, независимо дали сме на почивка, на море, планина… За нас това е начин на живот. Опитваме се да възпитаме и децата си така и да изградим в тях навици за спорт, движение, правилно хранене. Всеки ден говорим на тези теми и те знаят, че всичко това се прави, за да бъдем здрави. Имат свобода сами да решат какво ще спортуват, стига да е всеки ден 😊

– Кога е най-подходящото време да запишем децата си на спорт и как да го изберем?

– От една година работя с деца между 4 и 10 годишна възраст. Още докато са малки трябва да възпитаваме у децата двигателни навици. Не да търсим в тях професионалните спортисти, а просто да ги научим да бъдат активни. Тялото е създадено, за да се движи, всичко е свързано с движението. Като родители, ние имаме отговорността да подтикваме децата си към полезни и разнообразни двигателни активности. С възрастта детето само ще си покаже възможностите и желанията. И нека не забравяме, че най-добрият пример за тях сме ние самите.

– Коя е твоята  любима рецепта за здравословна вечеря?

– Любимата вечеря варира според сезона. Лятото задължително е салата със запечено козе сирене и кедрови ядки или с морски дарове, скариди най-често. Зимата – лаврак на скара със задушени зеленчуци.

– Как трябва да изглежда една „МадамаМама“?

– Като моята мама ☺ – винаги красива, поддържана и добре ухаеща. Независимо дали ще излезе на пазар или на работа.

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии