четвъртък, 30 май 2024

Д-р Хаджилазов за Тиреоидът на Хашимото

Д-р Красимир Хаджилазов – ендокринолог
Д-р Хаджилазов завършва Медицина през 1995 г. в София. Придобива специалности по вътрешни болести в Клиника по пропедевтика на вътрешните болести към МУ София и по Ендокринология във ВМА. Притежава множество следдипломни квалификации и специализации в областта на обменните заболявания.
Автор на "Правило на 5-те К-та в принципите на храненето при диабет и затлъстяване", "Подсладители" (анализ на всички използвани в момента подсладители-изкуствени и природни), статии за палмовата мазнина, соята, сланина, хляб и хлебни изделия, хидрогенирани мазнини , хранене по празници и др., отпечатани в Credoweb.
Близо 10 години работи в Клиниката по ендокринология към ВМА.
5 години практикува е приемен кабинет в болница „Токуда”.
Към момента д-р Красимир Хаджилазов е началник на отделение по Ендокринология и болести на обмяната към Втора МБАЛ София.
Преглежда и в МЦ "Полимед".

– Д-р Хаджилазов, разкажете ни малко повече за Тиреоидът на Хашимото.

– По принцип Тиреоидът на Хашимото е най-често срещаното автоимунно заболяване при човека. Може също да се каже – в много аспекти – и най-безобидното, сравнено например с кожни, ставни и други автоимунни заболявания. Разпространено е повече при женския пол.

Генетично е заложено, като за ,,отключването му“ се предполагат фактори като стрес-остър и хроничен, вирусни инфекции предимно на горните дихателни пътища (нос, носоглътка, гърло), но и възпалителни процеси и по устната кухина, а също и по други органи и системи. Понякога се установява след раждане.

Диагнозата се поставя при установяване в кръвта на типичните за заболяването антитела: anti-TPO (MAT) и/или ТАТ.

Наличието им в кръвообръщението обаче не е задължително да се съпътства обезателно с отражение върху синтезата и съответно на серумните нива на щитовидните хормони (ФТ-4 и ФТ-3), както и на ТСХ, синтезиращ се от хипофизната жлеза!

Не е задължително да има отражение и върху структурата на щитовидната жлеза поне в началните месеци, дори години! Не е задължително и да има изявени клинични симптоми винаги!

– Каква е клиничната картина на заболяването?

Клиничните изяви могат да бъдат както разнообразни, така същевременно и в различна степен на изява, като голяма част и неспецифични т.е. могат да са израз и на заболявания на съвсем други органи и системи.

Като цяло заболяването от хормонална и клинична гледни точки може да протече като хипотиреоидно състояние (най-често тук ТСХ е повече или по-малко повишено, а ФТ-4 и ФТ-3 почти винаги – в норма и по-рядко намалени): по-суха кожа, уплътнена, по-студена, напълняване, повишен косопад, отпадналост , апатия, намалена трудоспособност, рядко менструални нарушения. Когато хормоналната констелация е за хипертиреоидизъм (ТСХ е намалено, другите хормони в норма или повишени): изпотяване, учестен пулс, нервност, понякога отслабване.

– Кои хора и кога е удачно да се изследват?

На първо място, профилактично е уместно изследване на ТСХ, ТАТ, МАТ, УЗ на щитовидната жлеза при хора, които имат роднини с доказано заболяване Тиреоидит на Хашимото, независимо че нямат никакви оплаквания.

След това при хора, при които се забелязва:

  • повишен косопад;
  • наддаване на тегло (без да са променили начина си на живот – хранене, физическа активност и пр.);
  • увеличена отпадналост, намалена работоспособност, сънливост;
  • нервност, плачливост, изпотяване.

Добре е да се изследват и жени с репродуктивни проблеми. Дори ТСХ да е в референтните граници на нормата, е установено, че вероятността за забременяване е по-голяма при ТСХ под 2,5-2,0.,както вероятността за сполучливо износване на налична бременност е при ТСХ до 2,5-3 (в зависимост от срока на бременността). При намалено ТСХ не е установен проблем със забременяването, но медикаментите за коригирането могат да имат риск за плода.

– Когато вече има диагноза „Тиреоидит на Хашимото“ какво следва за пациента?

Когато вече има установена диагноза „Тиреоидит на Хашимото“ и съответния тип, се предприемат мерки за коригиране.

При хипотиреоидната форма приема на Левотироксин (ФТ-4) намалява нивото на ТСХ, евентуално антиоксиданта Селен (дискотабилно е доколко може да повлияе същността на заболяването?!), ограничаване консумацията на бакла, евентуално на зеле, продукти с нитрати, комбинирани добавки и медикаменти, съдържащи йод (както и самостоятелната му употреба).

В България има регистрирани 3 фирми, предоставящи Левотироксин (ФТ-4). Приема се като таблетки, обичайно сутрин 30 мин. преди закуска и 45 мин. – 1 час преди прием на кофеин съдържащи напитки (кафе, чай). При течната форма тези изисквания не важат.

Понякога се предпочита прием на ФТ-3 хормона. В други държави се предлагат сухи екстракти от двата хормона. Някои хора използват екстракти от водорасли, от зелени орехи и подобни, обичайно предлагани като хранителни добавки. Евентуален проблем при подобни подходи може да възникне от надеждността за съдържанието на стандартизирани количества от йод във всяка следваща партида (за разлика от наличните медикаментозни форми).

Като цяло, лечението на Тиреоидит на Хашимото продължава обичайно цял живот!

При хипертиреоидната форма лечението се осъществява чрез прием на медикаменти, намаляващи синтезата на ФТ-4 и ФТ-3. Като тук за разлика от другото щитовидно заболяване – Базедова болест, ефект от лечението се постига за по-кратко време и с по-малки дози.

При случаите на Тиреоидит Хашимото със серумни нива на щитовидни хормони в норма, въпреки повишените антитела, приема на Селен остава дискутабилен. Препоръчва се проконтролиране на 6 месеца при желание за забременяване или установена бременност.

Оперативни намеси обичайно не се налагат – единствено при изразено увеличени обеми на жлезата и съответно притискане на трахеята, хранопровода.

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии