понеделник, 13 май 2024

Четенето на книги на бебето

Четенето на книги на глас на бебето е много важно за формирането на мозъка му.

В началото то няма да разбира нищо, но приемете, че това е своеобразна комуникация между майка и бебе. Така, то се запознава с буквите, цифрите, цветове и форми. Изгражда умения за слушане, запаметяване и не на последно място – по този начин опознава света около него.

Когато стане на годинка бебето вече разполага с база данни на всички звуци, които са му необходими да проговори, затова колкото повече книжки са му били прочетени, толкова повече речников резерв ще натрупа и съответно – с толкова повече думи ще може да борави. Четенето на книжки на глас изгражда богата мрежа от думи в мозъка на бебето. Специалистите усещат рязка разлика при деца до две-годишна възраст, при които е четено и такива, при които не е.


Четенето на книги на глас на бебето влияе ползотворно и на емоционалното развитие, когато четящият използва различни емоции и изразителни звуци. Бебето гледа, посочва, докосва, което пък развива когнитивните му способности. Сигурно сте забелязали, че бебето се опитва да копира някои от звуците, започва да разпознава картинки и научава думи.

Може би, най-съществената причина да му четете е, че то усеща гласа ви и го свързва с близостта с вас и съответно с книгите. Така бебета, на които е четено с вълнение и с радост, започват да свързват четенето с щастие.

Когато станат на половин годинка, бебетата започват да проявяват по-голям интерес към книгите – пипат ги, мачкат ги, дърпат ги, искат да ги дъвчат. До около първата си годинка бебето започва да различава картините – проявява предпочитания към определени страници, дори истории.

Препоръките на специалистите са да се чете всеки ден, дори и по малко. Ако успеете да си изградите режим – например – всяка вечер преди лягане – бебето ще свикне и ще си търси книжката всяка вечер преди да заспи.
Когато четете, гушкайте бебето – така то ще се чувства топло и безопасно.

Четете изразително!

Променяйте гласа си, когато озвучавате различните персонажи – така ще задържите вниманието му за по-дълго. Четете често едни и същи книжки – бебетата обичат повторенията. Превърнете четенето в забавление от ранна детска възраст, за да сте сигурни, че ще отгледате четящ и съответно мислещ възрастен.

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии