четвъртък, 30 май 2024

Банановата палма вирее добре у нас

Банановата палма вирее добре и у нас.

Тези дни, разхождайки се из китните ни морски градчета, се натъкнахме на доста интересна находка. В двора на вила (OASIS SARAI) в едно от най-южните черноморски кътчета– Царево, високо се извисяваха истински бананови палми.

Палмите са високи поне около 5 метра, листата им са огромни – точно като по филмите. А на всичкото отгоре даже имат и завързали плодове.

Едва ли някога съм си представяла, че онези любими плодове, които в детството си бяха истинска екзотика, някой ден ще виреят на нашето море. Всъщност тези екзотични растения са японския вид бананова палма Musa Basjoo. Той е рекордьор по студоустойчивост и може да издържи сериозни минусови температури от порядъка на -15, -20 градуса. Това го прави идеален за отглеждане и по нашите ширини.

Единствено през зимата стеблото трябва да се изреже близо до земята, на около 60-80 см. След това се завива с един по-широк найлонов чувал, който се пълни със сухи горски листа или талаш. През пролетта покривалото се маха и през лятото палмата започва да расте с пълна сила отново и само за една-две години може да достигне дори 5 метра височина.

Дължината на един лист стига до около 70 см., така че освен всичко ще имате естествен чадър в летните жеги. А, както виждате, при правилно отглеждане, тази палма може да завърже и плодове. За съжаление обаче те не са ядливи.

Банановата палма пуска издънки, които можете да не премахвате, за да се образува малка горичка. Така че, ако ви разрешат, следващия път може да си вземете от морето една издънка и да опитате да я засадите във вашата градина.

Може, разбира се, и да си закупите такова растение – в зависимост от височината му то струва между 20 и 100 лева.

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии