четвъртък, 30 май 2024

На какво да научим децата си

На какво да научим децата си преди да отидат в първи клас

Понякога дори и най-добрите родители правят пропуски във възпитанието на децата си. Има няколко важни опорни точки, които 7-годишните е хубаво да са усвоили преди стъпването им в училище:

1. Научете детето да поздравява. Да гледа събеседника в очите. Да протяга ръка за поздрав. Да казва „Добър ден“ и „Довиждане“.

2. Заедно с тези важни думи, трябва да се e научило кога и как да казва „моля“, „извинявай“, „заповядай“!

3. Детето трябва винаги да казва истината. Да знае „цената“ на лъжата. И колкото и да е „невинна“ – винаги да е квалифицирана като „ЛЪЖА“.

4. Научете детето да създава приятелства. Дори и сред непознати връстници да може да каже: „Здрасти, аз съм Тео, искаш ли да си играем?“

5. Трябва да научим децата си да бъдат самостоятелни. Да си направят сандвич (или друга лесна за приготвяне храна). Да си подреди играчките, учебниците, стаята. Да може сам да си приготви раницата за училище.

6. Важно е да мисли критично. Да иска да се самоусъвършенства. Да има състезателен характер, но такъв, който да не му причинява психически травми, ако не печели всеки път.

7. Децата трябва да могат да се борят. Да отстояват мнението си, но също така да знаят, че всяка цел има цена.

8. Детето в първи клас трябва да може да се облича със стил. Да се облича добре. Не скъпо – да се облича според повода. Да изглежда чисто и спретнато.

9. Детето трябва да вярва в доброто. Да прави разлика между добро и лошо. И винаги да се стреми към доброто.

10. Детето трябва да може да прощава. Да бъде благородно от малко!

Със сигурност има още много неща, на които да научим децата си, преди да ги пуснем в училище. Затова никога не губете комуникацията си с тях. Колкото по-отрано ги научите да споделят, толкова по-лесно ще ви е в бъдеще да ги разбирате и да им помагате.
Ако имате какво да споделите от собствен опит, моля – направете го, ще ни бъде от полза.
- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии