четвъртък, 30 май 2024

Защо да (не) носим червен конец

Червен конец?! Да го носим или не?

Червен конец със златна буква? Червен конец със сребърна висулка? Червен конец с естествени камъни? Това са едни от най-предпочитаните аксесоари не само сред жените, но и сред мъжете. Да не говорим за бебетата и децата – майките им връзват още щом се родят.

Много известни личности също разчитат на висши сили, за да се предпазят от беди. Затова и връзват червена нишка на ръката.

Суеверието, че червеният конец пази от зли очи и уроки, се е превърнало в мода. Не един и двама дизайнери на бижута го използват, за да продават колекциите си. Всъщност обаче алената нишка има дълбока символика от древни времена и много хора все още вярват в нейната сила.

Защо точно червен конец?

Именно този цвят е символ на здравето и божията кръв. Според учението Кабала (от където се смята, че произлиза вярването за червения конец) нишката не трябва да се украсява нито с маниста, нито с висулки. Много хора обаче не спазват това.

Кой и кога го връзва?

В миналото той се е връзвал на бебетата и бременните жени. Връзвал се е на булките и малките деца, за да ги пази от черна магия и зли духове. Слагали го дори на животните. Обикновено го връзвала най-възрастната жена в къщата. Това ставало на Игнажден, когато започват така наречените Мръсни дни – между 25-ти декември и 6-ти януари. Хората, които излизали от домовете си в този промеждутък, са носели червен конец с чесън или синьо мънисто. 

Днес тези ритуали не се спазват. Но, ако си слагате конец, той трябва да бъде вързан от човек, който ви мисли доброто – най-добре от родител.

На коя ръка се носи и как се завързва?

По традиция червеният конец трябва да се завърже със седем възела. Всеки от тях се нарича – здраве, любов, късмет, щастие, сила и каквото друго реши човекът, който ви го завързва. Според последователите на Кабала червеният конец се слага на лявата ръка, тъй като злото атакува именно оттам.

Ако го загубим или се скъса?

Според вярванията, ако го загубим или се скъса, това означава, че покрай нас е минала голяма беда. Освен това трябва да знаете, че ако носите червен конец на ръката си и пожелаете зло на някого, то силата на вашия конец се изгубва моментално. Така че внимавайте когато слагате.

А ето и няколко други екстравагантни идеи за предпазване от магии и зли духове:

Може да прочетете тук и за някои други практики, които носят късмет.

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии