четвъртък, 30 май 2024

Станислава Първанова от издателство Noble Star Books

Представяме ви Станислава Първанова и нейното успешно начинание – издателство Noble Star Books.

Станислава завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и маркетинг във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Професионалният ѝ опит включва работата като журналист, редактор и преводач, специалист по маркетинг и дигитален маркетинг.

„Винаги съм се опитвала да съчетавам всичко научено до момента във всички сфери, в които съм имала щастието и късмета да попадна, както и да не спирам да се развивам.“

– Кога се зароди желанието да създадеш издателство?

– Работата ми до момента винаги е била свързана с книгите и писменото слово. В един значителен период от кариерата ми бях свързана с друго издателство и у мен винаги е съществувала идеята един ден да създам свое. Никога не съм планирала това да се случи в точно определен момент. Разбира се, най-хубавите неща се случват спонтанно – спонтанна бе и идеята в началото на тази година да създам свое издателство – Noble Star Books.

Имам и три много важни причини да създам издателството – това са моите деца, на 17, 11 и 8 години. Те попадат в различни възрастови групи, с различни интереси и една от целите на издателството и мен самата ще е да покрия именно техните, а и на връстниците им, нужди и желания да прочетат всичко онова, което би събудило най-доброто в сърцата им, което би ги накарало да си спомнят с умиление и вълнение за детството си, както и онова, което би ги накарало да разгърнат книга, от която ще научат нещо ново, нещо интересно и любопитно, нещо значимо.

– Как избра името на издателството и как правиш подбора на книгите, които да издадеш?

– Името на издателството не е случайно, то е плод на желанието ми да вплета моята представа за работа и отдаденост на всичко, което правя. Исках в името на издателството да присъства думата Noble (в превод от английски език – благороден, но и възвишен), защото тя в най-пълна степен отговаря на моята същност (благородство) и стремежите ми (възвишеност), но в никакъв случай не като величие, а по-скоро като ценностни и стойностни идеали. Star – в превод от английски език „звезда“, е допълнение към „благороден“ в опит да бъде подбрано подходящо съществително в словосъчетанието. Стремежът бе в съкратен вариант инициалите да бъдат NS.

Избирам книгите според моя собствен вкус – това, което аз бих грабнала от рафта в книжарницата, това, което бих предложила на моите деца да прочетат, книгите, които бих искала да подаря на моите близки и приятели. Стремежът ми е да разнообразя жанровете и да предложа на българските читатели – деца и възрастни, книги, които да ги радват всеки път, когато разгърнат страниците им, да ги карат да се чувстват одухотворени и отнесени от ежедневието и рутината.

– Съвсем скоро се върна от Франкфурт. Беше на Международния панаир на книгата. Какво си донесе от там?

– Международният панаир на книгата във Франкфурт е най-голямото и мащабно събитие в света на книгите и книгоиздаването. Освен договарянето на нови партньорства, той носи и изключително положителното въздействие от срещата с нови и интересни хора, обединени от едно неоценимо качество – свързаността с четенето и книгите. Панаирът е необятен, никога няма възможност да се обходи и обгърне всяка негова частица, но аз съм много доволна, че успях да договоря много интересни нови проекти за следващата година. Бяхме и на много интересна премиера на детска книга, специално за издатели, като организаторите бяха създали атмосфера, наподобяваща тази в книжката.

– Разкажи малко повече за изданията, които излязоха. Какво предстои?

– До момента с логото на издателство Noble Star Books са излезли три книги.

Първата е „Как да насърчим осъзнатост при децата“ на Шели Мърфи – ръководство с практическа насоченост за осъзнатост в класната стая и извън нея, което подпомага мисловната дейност на децата и подобрява способността им да се фокусират и концентрират по-добре, а оттам – да подобрят и академичното си представяне. Осъзнатостта е способността ни да се съсредоточим в настоящия момент, да овладеем емоциите си и да реагираме по-адекватно в ежедневните ситуации. Много ценен наръчник за ангажираните в образованието, книгата е подходяща за учители, детски психолози, специалисти по ранно детско развитие, а защо не и родители, изкушени от темата.

Втората книга е детски роман – „Ветман и неговите бионични животни“, която разказва за един нов супергерой с една от любимите на децата професии – ветеринарен лекар. Ветман ще се хареса много бързо на читателите от 7 до 12 години, защото освен че обича животните и им помага, използва много интересни и нови методи да ги лекува. Съвсем скоро предстои специално събитие за представяне на книжката пред читателите.

Третата книга е „Елфите и обущарят“ – пълноцветно луксозно издание с 3D елементи, което е изключително подходящ подарък за деца над 3 години. А на фона на задаващите се празници  и особено Коледа – неизменна под коледната елха.

До края на годината предстои да излязат две книжки от поредицата „Чудесата на познанието“ – „Да изследваме роботиката“ и „Да изследваме Космоса“. Това са пълноцветни луксозни енциклопедични издания, които ще зарадват деца на възраст 8-9 години и нагоре с интересни факти за света на роботиката и на космическите изследвания.

В началото на следващата година, през януари, ще излезе и следващият детски роман на издателството – „Шапкарите“. Книжката е изпълнено с вълшебства детско фентъзи, за деца на възраст 8-12 години, което ще ги пренесе в света на майсторите шапкари, които вплитат магия във всяка шапка, която създадат. Предстои много интересно събитие, на което ще бъде представена книжката, но повече за него – в началото на следващата година.

– Има ли нещо общо между Ветман и твоя съпруг, който също е ветеринарен лекар?

Още в момента, в който видях „Ветман и неговите бионични животни“ в една книжарница в Лондон, бях сигурна, че ще издам тази книга на български език. Представете си детски роман за една от най-благородните професии – защото ветеринарните лекари спасяват животи всеки ден. Ветман е изключителен супергерой, който заедно със своите нови приятели Имоджен и Финдли, сестричка и братче, които обичат животните, се впуска в непредвидимо и на моменти опасно приключение. Заедно те трябва да спасят всички кучета и котки, над чиито глави надвисва опасност. Ветман е новият супергерой, който много лесно ще спечели сърцата на малките читатели и ще ги завладее.

– Кое е най-интересното нещо в работата ти и кое е най-досадното?

– Най-интересното в издателския бранш е работата с хора – различни, интересни всеки сам по свой начин, посветени изцяло на работата си. Това са автори, издатели, преводачи, илюстратори, книготърговци, сътрудници в издателствата, книжни блогъри – всички, ангажирани малко или много с книгата. Не на последно място това са и самите читатели, за които ние създаваме с голямо старание и внимание книгите. Те ни вдъхновяват непрекъснато да търсим начини да им поднесем нещо ново, но и много интересно; нещо, което да ги грабне още с корицата или първия анонс, още със споменаването на заглавието, но и да им поднесе доза изненада. Затова тази професия е изключително вдъхновяваща, носи удовлетворение и не на последно място – кара самите нас да научаваме все повече нови и нови неща всеки ден. Работата с книги никога не е скучна и еднообразна.

В тази връзка не се сещам за нещо досадно в работата с книги и създаването на хубави книги – може би такова липсва. Тук няма рамки, всеки ден е различен, защото светът на книгите е необятен и вълнуващ.

– Винаги завършваме с традиционния въпрос: Как трябва да изглежда една МадамаМама?

– В моите представи една МадамаМама е уверена и силна, в същото време емоционална дама, която се стреми да постига своите цели, да върви винаги напред, но в същото време никога не забравя, че животът трябва да ни носи удовлетворение. Удовлетворението се постига най-вече когато не забравяш мечтите си и не даваш възможност нито един малък неуспех да те откаже или да отстъпиш от волята си. Една модерна МадамаМама излъчва деликатност и достолепие, но винаги придружена с енергичност и смелост.

П.С. Ако сме успели да породим интерес у вас към някоя от книгите на Noble Star Books – до 06.11.2022 г. всички книги са с отстъпка от коричната цена. За повече информация посете сайта на издателството.

- Реклама -
Предишна статия
Следваща статия

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии