четвъртък, 22 февруари 2024

Първите залепващи се марки

Първите залепващи се марки

На 1 юли, 1847 г. в САЩ за първи път използват залепваща се пощенска марка – такава, каквато я познаваме и до днес. Разбира се, много преди това влюбените разменяли писма като основен метод за комуникация, но марките внасят ред. Те са знак, че пощенската услуга е заплатена. Освен стойността, на нея се обозначава държавната принадлежност и годината на издаване. На всяка марка има и специално изображение.

С появата на първите марки започва и бурното развитие на филателията като хоби. А днес някои експонати достигат милиони левове. Ето някои от тях:

1. The British Guiana 1c Magenta – 9 млн.Евро
Снимка: https://www.davidfeldman.com/2015/02/british-guiana-1c-magenta/

Това е най-рядката и ценна пощенска марка в света. Червената  британска Гвиана от 1 цент, която има приблизителна стойност от 9 млн. евро. През 1856 г. доставката на пощенски марки от Лондон до Британска Гвиана е отложена, затова пощенската марка е създадена в ограничен тираж, за да осигури непрекъсната търговия и комуникация на острова. 

2.The Treskilling Yellow – над 2.1 млн. евро 
Снимка: https://oldbid.com/news/coins-stamps/the-story-of-the-treskilling-yellow/

Тази шведска пощенска марка е издадена през 1855 г. и се смята, че е единственото оцеляло копие. Трябвало да бъде отпечатана в синьо-зелено, но всъщност е жълта. Марката е препродавана през годините, като всеки път цената и се е покачвала, докато не стига тези над 2 млн. евро.

3. Penny Black – 3 хил. евро
Снимка: https://en.wikipedia.org/wiki/Penny_Black

Издадена е в Обeдиненото кралство през 1840 година, това е и първата напечатана пощенска марка в света. Въпреки че не са толкова редки, тези марки могат да донесат печалба около 3000 евро за бройка. Penny Black носи снимката на Кралица Виктория 2-ра и не показва страна на произход.

- Реклама -
Предишна статия
Следваща статия

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии