четвъртък, 30 май 2024

Наръчник за начинаещи скиори (ВИДЕО)

Имате ли в семейството си начинаещи скиори?

Като почти всяко средностатистическо дете на 80-те, родено далеч от пистите, аз съм доста далеч от зимните спортове и всичко свързано с тях. И така до преди две години, когато се качих на ски. Като всеки уважаващ себе си родител 😊 и аз си казах: Моето дете трябва да има всичко 😊. Така започна историята ни с белите спортове.

Ваканцията за любителите на ски

Заради пандемията миналата зима ходихме в планината само за ден, но сега решихме да прекараме повече време там, за да има време за уроци и повече каране. Така запазих места за Пампорово. По-опитните скиори са категорични, че именно там е мястото за начинаещи. И наистина е така. Хотелът, който резервирахме се намира на самата писта. Имайте предвид, че това е изключително голямо удобство – спестява много нерви и губене на време при мъкненето на оборудване. А това не е никак лесна задача, ако имате даже и едно дете, което все е изморено и мрънкащо, когато трябва да си носи ските само. А и ходенето със ски обувки също е доста сложна задача.

Хотелът

Хотелът излезе на доста приемлива цена. Наехме цяло студио със спалня и напълно оборудвана кухня за 160 лева на вечер. Кухнята също се оказа доста сполучлив избор, защото винаги може да направите един бърз сандвич на изгладнелите скиори. От ски гардероба директно излизахме на пистата. Така ставаше и прибирането – директно със ските пред хотела. Затова аз лично бих препоръчала при избора на хотел да се търсят именно такива на пистата. Повечето по-далечни места за настаняване предлагат превоз до пистите, но отново не си спестявате мъкненето на ски, щеки, каски.

Така изборът на хотел се оказа доста успешен. Още повече, че цените в ресторанта на „Стената“ са повече от приемливи – даже учудващо ниски за хотел с такова местоположение. Един спанак с ориз за обяд беше около 3 лева, пилешката супа – 4.50, пъстървата на скара – около 14 лева. Така съвсем спокойно хапвахме в хотела и на обяд, и на вечеря. Закуската не беше особено разнообразна, но имаше всичко необходимо за приятно хапване.

Ски оборудване за начинаещи скиори

Като начинаещ скиор, аз, разбира се, нямам свое оборудване. Затова се налагаше да наемам от ски гардеробите. В хотела имаше такъв, за който ползвах 20% отстъпка. Така обувки, ски и щеки ми излязоха 25 лева. Една важна подробност, когато наемате ски – гледайте внимателно каква марка взимате и какъв номер е записан на върха на ските. Защото аз изпаднах в ситуация да взема едни и да върна други ски 😊. Прибирайки се за обяд, оставих ските и обувките в гардероба. След това спокойно взех обувките, сложих ските и потеглих по пистите. Когато свърших с карането и отидох да ги върна, се оказа, че това не са ските, които са ми дали сутринта. От горе пишеше името на друг гардероб и съвсем друг номер на ските. (Всички ски гардероби обозначават оборудването си с името си и съответен уникален номер.)

Сетих се какво е станало, върнах се в гардероба на хотела, където се бях събувала за обяд и намерих правилните ски, стоящи опрени на стената. Разбира се, междувременно, хората са търсили безуспешно своите ски и казали в гардероба, че са изчезнали 😊. В крайна сметка историята има щастлив край и всички ски бяха по местата си. Остава мистерия как другите ски са паснали точно на моя размер обувки. Но от този ден аз снимам ските, които взимам под наем, за да знам какво да върна. Моят съвет към разсеяните хора е същият – снимайте или записвайте номера на оборудването си, за да не си създавате излишни проблеми.

Съвет за начинаещи скиори – ползвайте инструктор

Важно е да се учите на ски с професионален инструктор. Не си мислете, че с гледане ще стане. Най-много да завършите карането в травматологията. Има много специфични техники, които трябва да ви бъдат разясни правилно още в началото. Това важи и за децата – избирайте доказан инструктор – най-добре по препоръки. Миналата зима в Боровец наехме едно момче, което караше далеч пред сина ми, и даже не разбра, че е паднал няколко пъти. На Пампорово изборът е много голям. Цената за един час обучение върви около 65-75 лева. Важно е да знаете, че през февруари са доста натоварени и почти няма свободни часове, затова е хубаво да си запазите предварително.

На самите писти в Пампорово има доста развлечения и за тези, които не са любители на ските и сноуборд. Цените по заведенията са на приемливи цени. Две кафета и една малка вода излизат 10 лева в едно от най-вървежните места. Има удобна писта за шейни, така че е хубаво да си носите и най-малките могат да се забавляват цял ден. Може да наемете и шейна с красиви кучета за кратка разходка в района. А снимка с ходещ анимационен герой ще ви излезе 20 лева.

И като заключение – ските и сноубордът са идеалният спорт за деца. Усещането да се носиш свободно по пистите трудно може да се сравни с друго. Но си остават скъпо удоволствие. Затова и народът мъдро е казал:  „Пристрастете децата си към ските. Така няма да имат пари да се пристрастяват към други неща.“ 😊

Свързани статии:

Децата и зимните спортове
       

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии