понеделник, 25 март 2024

Канелата и ползите за здравето

Канелата е изключително полезна и вкусна подправка. Ценена е още в Древността (в Древен Египет са я смятали за дар само за крале), а учените днес са доказали неоспоримите ѝ качества.

Добивана от вътрешната кора на дърветата, канелата е богата на лечебни вещества. Тя е лесно достъпна и евтина подправка. Има я в почти всеки магазин и струва стотинки.

Но, има два вида канела:

  • Цейлонска канела
  • Касия канела

Цейлонската канела се произвежда в Шри Ланка, а Касия – в Китай и Индонезия. Касията е с по-силен вкус и мирис и с по-ниска цена (тази, която купуваме за стотинки в магазина). Докато Цейлонската е с по-мек и сладък вкус и с по-добри характеристики, що се отнася до подобряване на здравословното състояние.

Цейлонската канела е изпълнена с антиоксиданти. Притежава противовъзпалителни свойства, като помага на тялото да се бори с инфекциите и да възстановява увредените тъкани.

Канелата се свързва и с намаляване нивата на кръвната захар и на лошия холестерол. Намалява кръвното налягана и благодарение на тези си свойства, ценната подправка намалява риска от сърдечни заболявания.
Канелата понижава нивата на кръвната захар и притежава мощен антидиабетен ефект.

Проучвания сочат, че канелата може да има благоприятен ефект и върху невродегенеративните заболявания, които се характеризират със загуба на структурата или функцията на мозъчните клетки (болестта на Алцхаймер и Паркинсон). Смята се, че регулярната употреба на канела намалява растежа на раковите клетки и образуването на тумори.

Доказано е, че канелата помага при борбата с бактериални и гъбични инфекции. Антимикробните ефекти на канелата също могат да помогнат за предотвратяване на кариеси и намаляване на лошия дъх.

Някои изследвания показват, че канелата, когато се използва заедно с други билки (куркума, например), може да бъде полезна при лечението на очни заболявания, включително конюнктивит и сухота в очите.

ВАЖНО!!!
Кумаринът е химично съединение, открито в няколко растения (включително в канелата), което може да причини увреждане на черния дроб, когато е в големи дози. Кумаринът обаче присъства в Канела Касия – не в Цейлонската канела. Може да бъде и силен алерген.

Затова бъдете внимателни за вида и количеството на канелата, която консумирате.

- Реклама -
Предишна статия
Следваща статия

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии