четвъртък, 30 май 2024

Как да изберем кръстник за детето си

Според Църквата да си кръстник означава да бъдеш религиозен водач на бебето през целия му живот. Да го учиш да разбира и познава Бог по-добре.

В днешно време, обаче, религиозният елемент е много слабо застъпен. Кръстникът се избира като модел на поведение, на който искате да подражава в последствие порасналото Ви бебе.

За да поканиш някой за кръстник на детето си, този някой трябва да е имал по-специално отношение към бебето и родителите. Да сте успели да усетите близост, която ви е липсвала дори при някои от роднините.

Съвети: Какъв човек да изберем за кръстник на детето си:

1. Трябва да е човек, които обича да общува с бъдещия кръщелник и да го търси, за да прекарва определено време с него, просто защото му е приятно.

2. Трябва да е добронамерен. Не – добър. Добронамерен. Такъв, които иска да прави добро. Да пристъпва към всяко действие с добри намерения и да полага усилия да „проповядва“ добри ценности.

3. Трябва да човек, който харесвате. Такъв, който е бил дълго време в живота ви и искате да го „задържите“ още по-дълго там. Да има още една причина да стои по-близо до вас.

4. Да не се намира във финансово затруднение към момента на кръщението. Голяма чест е да станеш кръстник. Но традициите в България са кръстникът да купи всичко необходимо за церемонията (златно кръстче, кърпи, дрехи, обувки и какво ли още не), което се оказва скъпо.

5. Не избирайте кръстника по финансови причини – че той има финансовата възможност да купи на кръщелника си всичко необходимо за кръщението. Че за празници ще му прави скъпи подаръци. Меркантилността е грях.

В България има една традиция, която малко се губи в последно време, но…

Кръстник на детето ти да стане детето (вече пораснало) на двойката, която е кумувала на сватбата на родителите ти. Това важи в случаите, когато детето е момче.

Сега, поради това, че много от двойките не встъпват в брак, че някои стават родители на 20, други на 40 и повече години, това правило вече започва да се счита за изключение.

Избирайте кръстника със сърцето си. Мислете за детето и за кръстника като едно цяло. Само така ще вземете правилното решение.

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии