четвъртък, 30 май 2024

Днес е Петровден

На Петровден да почерпят Петър, Павел, Полина, Павлина, Петя и Камен!

На 29 юни църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел.

Празникът се нарича Петровден.

Двамата апостоли били разпространители на християнството и  претърпели много страдания и гонения. Според народните вярвания те били братя близнаци. По стар обичай на днешния ден се коли най-младото „петровско пиле“, жените раздават част от него заедно с така наречените ябълки „петровки“.

Свети Петър е райски ключар и пазител на райската градина. Неговият по-голям брат близнак – свети Павел, пуска светкавици и запалва снопите на нивата. Затова той може да предизвика страшни горски пожари, градушки и наводнения. А какво означават имената, които празнуват днес: Павел – малък; Павлин, Пенка, Петър – камък, скала; Петя, Апостол – пратеник. 

ДЕН НА ЗАНАЯТИТЕ

На 29 юни е и Денят на занаятите в България.

Някои занаяти се практикуват по нашите земи от векове, докато други са съвременно изобретение. В миналото българите са били земеделски народ, но за да обработват земята те се нуждаели от инструменти. Така възникнали и различните занаяти – за да улесняват работата на полето или домакинските дейности на жените. Някои от занаятите, пренесени и до днес са бакърджийството, наричано още медникарство. Чрез него се произвеждали предимно домакински съдове –джезвета, подноси, чинии. Тъй като медта бързо оксидира, се налага тези съдове да бъдат посребрявани или калайдисвани.

Грънчарите пък произвеждат съдове от глина – чаши, чинии, гърнета. И до днес майстори- грънчари работят в Етъра, Златоград, Велико Търново. 

Гайтанджийството отдавна е останало в историята, но през вековете чрез него се правели плетени шнурове, с които се украсявали дрехите. Дърворезбата и дървостругарството също и днес могат да се видят на някои места в България, макар и не напълно автентични. В миналото дървеният струг е задвижван от вода и с него се правели дребни домашни дървени съдове и пособия – хаванчета, капаци, дъски за рязане, подноси и др. Куюмджийството или златарство е занаят, при който се изготвят различни украшения – гривни, пръстени. Чрез ножарството пък древните хора се сдобивали с оръжия, домакински ножици и ножове, малки сгъваеми ножчета, бръсначи и др.  

Днес в България  тези дейности се регулират чрез специален Закон за занаятите. Според него „Занаят е производство на изделия или предоставянето на услуги, посочени в списък на занаятите съгласно приложение № 1 на закона, по занаятчийски начин.“ (чл. 3, ал. 1). В  този списък са посочени 129 занаята.

На днешния 29 юни празник имат и градовете Белоградчик, Лясковец, Етрополе.

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии