четвъртък, 30 май 2024

Защо да не пием студена вода в жегите

Защо не трябва да пием студена вода в жегите?

Идват жеги – над 40 градуса ще ударят термометрите през следващите дни.

Горещините могат да бъдат особено опасни за възрастни, хронично болни и деца. Затова лекарите съветват да не излизаме в обедните часове и да пием много вода. Наистина водата е особено важно правило през това време от годината, но и с нея трябва да се внимава. Когато е много горещо, не трябва да посягаме към ледената бутилка. Ето защо:

Нарушения в храносмилането

Ледени напитки или студена вода въздействат негативно върху процеса на храносмилане. Ако изпиете нещо студено, организмът започва да изразходва енергия, за да стабилизира температурния си баланс. Така тялото съсредоточава усилията си в тази насока, вместо да подпомага храносмилането и усвояването на хранителните вещества от нея. Това много често води и до дехидратиране на организма.

Стеснява кръвоносните съдове

Студените течности свиват кръвоносните съдове, пречат на притока на кръв до тъканите и органите и възпрепятстват хидратацията на тялото.

Втвърдява мазнините

Когато се храните и едновременно с това приемате студени напитки, втвърдявате мазнините от приетата храна. По този начин възпрепятствате възможността на организма ви да се отърве от нежеланите мазнини.

Болки в гърлото

Ледена вода може да доведе до слуз в респираторната система, а тя представлява защитен слой за дихателните пътища. Ако обаче този слой се увеличи, дишането се затруднява и нараства рискът от инфекции. При това възникват характерни болки в гърлото.

Забавяне на сърдечния ритъм

Изследванията доказват, че консумирането на студена вода стимулира блуждаещия нерв, който контролира непроизволните действия. Ниската температура на ледената вода е стимул за този нерв, поради което ритъмът на сърцето се забавя.

А това е опасно за живота и здравето.

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии