четвъртък, 30 май 2024

За първи път – българско кулинарно състезание в ефир

Запиши се на кастинг и стани звезда

Включвате ли телевизора вкъщи, или вече се отказахте? Гледате ли новините, които бълват все драми и проблеми? Омръзна ли ви да гледате чуждестранни формати – уж са побългарени, ама не са съвсем български?

И на мен ми омръзна. Е, предстои да започне едно ново българско предаване. Нямам търпение да видя дали ще оправдае очкаванията ми. От продукцията дават заявка, че ще е различно, стойностно и най-важното – българско.

Тази вечер стартира кулинарното състезание „ЯСТИЕ НА ГОДИНАТА“ по Soul&PepperTV. То е първият български кулинарен формат и е за авторски рецепти. Състезанието е за професионални и любители готвачи, които имат свое предложение за приза „Ястие на годината“.

Едно от изискванията за ястието е в него да бъдат използвани автентични български продукти. И забележете – една от 5-те категории, в които участниците кандидатстват, е традиционно българско ястие. А предаването се снима в Розовата долина – сред лозята и нашенското грозде. За декор е избрана средновековната атмосфера на хотел и винарна Шато Копса. Тези хора май наистина държат на българското.

Друго интересно е, че водещият и журито не са от шепата хора, които сме свикнали да гледаме по кулинарните състезания и вече познаваме до болка дори бръчките по челата им. Те са професионалисти в своята област и ще търсят най-доброто Ястие на годината. Членове на журито са Елена Петрелийска, Рене и Джун Йошида и Иван Тодоров.

Потърсихме за повече информация „от извора“, както се казва, Иван Тодоров, защото той е продуцент на „Ястие на годината“ и основател на WNESSTV и Soul&PepperTV.

Г-н Тодоров, защо решихте да създадете този кулинарен формат?

Иван Тодоров:

„Идеята за това предаване е отдавна и мисля, че точно сега е най-подходящият момент да се появи в ефира. Досега не е имало такова предаване. Това е първото българско кулинарно състезание. В него няма да са важни толкова самите хора, които готвят, а техните ястия. Няма значение дали участниците са с 20 годишен професионален опит, или са любители готвачи, които събират семейството и приятелите около трапезата. В предаването не целим да търсим и показваме скандали между участниците. Най-важното е да намерим ЯСТИЕТО НА ГОДИНАТА“.

Как ще изберете Ястието на годината, за какво ще следите?

Иван Тодоров:

„Ястието, с което участниците кандидатстват, трябва да отговаря на следните критерии -да е по авторска интерпретация на рецепта; да попада в една от петте основни категории; да бъде включен поне един автентичен български продукт в рецептата; времето за приготвяне да е до 2 часа; и най-важното – да е толкова вкусно, че да е достойно за ЯСТИЕ НА ГОДИНАТА. Много е важно и Ястието да има история, за да продължи напред в състезанието. Например, един от участниците ни ще готви пиле лютика, защото го е готвила баба му и то е останало в съзнанието му, още откакто е бил дете. Имаме една майка на три деца, която събира около трапезата семейството си на рибена супа и всички я изяждат до последната лъжица. Търсим Ястието, което има душа“.

Каква е наградата за победителя?

Иван Тодоров:

“Избраните участници се борят в 5 различни категории.

  • ЯСТИЕ, базирано на месо;
  • ЯСТИЕ, базирано на зеленчуци;
  • ЯСТИЕ за ресторант;
  • традиционно българско ЯСТИЕ;
  • сладко ЯСТИЕ.

На финала ще има победител във всяка от тези категории, който ще получи награда. От петимата ще бъде избран големият победител, който ще грабне приза „Ястие на годината“. Ястието, което спечели, може ексклузивно да бъде включено в менюто на звезден ресторант. А победителят ще има възможността да реализира собствено предаване в ефира на Soul&PepperTV, да стане главен готвач в първокласен ресторант и да получи още награди“.

Премиерният епизод е довечера в 21:00 ч. по Soul&PepperTV. А след това епизодите ще се излъчват всеки понеделник, сряда и петък в същия час.

Междувременно, ако обичате да готвите и ястията ви имат душа 😊, кастингът продължава, така че може да се запишете тук.

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии