понеделник, 13 май 2024

Великденски пъстри яйца

В нашето семейство боядисваме яйцата в събота- на Велика събота, за да са пресни, когато ги сложим на трапезата на Великден. Рано сутринта, преди изгрева на слънцето изнасяме кошничката с яйца навън, за да ги огреят първите слънчеви лъчи и да ги заредят със здраве и сила. В тенджера постиламе кърпа и нареждаме яйцата. Те трябва да са със стайна температура. Покриваме яйцата с вода. Прибавяме 2, 3 с. л. сол, за да не се счупят и варим на слаб огън около 10 минути. През това време приготвяме боите за яйцата в купички, съгласно упътването на опаковката. Ако искаме цветовете да са по- наситени, слагаме по две капсули, или прахчета от боите. Добавяме по една супена лъжица оцет във всяка купичка.

Вече готовите яйца изваждаме от тенджерата и започваме с истинската творческа работа. Ние  обичаме яйцата да са красиви и пъстри и понякога украсата им отнема почти цял ден. Резултатът обаче е отличен и си заслужава. Ето и някои от техниките, с които аз и моето семейство украсяваме яйцата:

Великденски червени яйца

Първото яйце винаги е червено

Поставяме още топлото яйце в купичката с червена боя и изчакваме да се оцвети в наситен червен цвят. Оставяме да изсъхне и намазваме с олио за блясък. С червеното яйце на Великден  „натъркваме“ бузките на децата, за да са здрави, след което го пазим до следващия Великден. Боядисваме още няколко червени яйца. Част от тях може да нарисуваме с молив и да ги превърнем в „ягодки“, или „малинки“.

Великденски яйца – момиченца

Тези яйца са запазената марка на нашето семейство. От много години на Великден винаги правим яйца- момиченца и всички наши близки и приятели всяка година чакат да им подарим. За момиченцата е необходимо да боядисаме яйцата с много светла жълта боя. След като изсъхнат,  рисуваме личицата с молив, а след това ги оцветяваме. Най- добре се работи с бели яйца. Рисуваме очи, мигли, вежди, уста и носле. Очите оцветяваме сини, или зелени, а устата- червена. За коса сплитаме плитка от цветна прежда, завързваме я с панделка на двата края и я залепваме на главата на яйцето- момиче. Поставяме и шапчица, направена от цветна хартия.

Великденски яйца с памук

Вземаме по- дебело късче памук и го разстиламе на дланта си. С лъжица накапваме на малки капчици от всички бои върху памука. Поставяме още топлото яйце и го завиваме с памука. Оставяме така около един, два часа, за да станат по- наситени цветовете. Освен яйца от кокошка, с тази техника може да се боядисат и яйца от пъдпъдък. Яйцата стават пъстри като дъга.

Великденски яйца с техника „декупаж“

Избираме красиви салфетки за декупаж, или декупажна хартия- с пролетни цветя, пиленца, зайчета. Изрязваме малки елементи от тях. С тънка четка за рисуване намазваме вече свареното и охладено яйце с разбит белтък и залепваме изрязаните елементи от салфетката. Върху картинката отново нанасяме белтък с четката. Оставяме да изсъхнат. Яйцата стават много красиви.

Накрая подреждаме яйцата в подходяща кошница или поднос. Декорираме с цветя, здравец, листа и клонки.

Светли празници!

Свързани статии: 5 ползи от агнешкото месо

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии