четвъртък, 30 май 2024

Щом гръм удари – какво да НЕ правим

Kакво да НЕ правим по време на буря

Уж всички сме учили и знаем какво да правим при буря, а все по-често се случват трагични инциденти, предизвикани именно от нашите собствени грешки и глупост. Уж всички знаем, че при гръмотевици не трябва да стоим под дърво, а инстинктивната ни първа реакция, щом завали, е да се скрием именно там . ГОЛЯМА ГРЕШКА!

НИКОГА, АМА НИКОГА НЕ ЗАСТАВАЙТЕ ПОД ДЪРВО (ОСОБЕНО, АКО Е ОТДАЛЕЧЕНО И ЕДНО), КОГАТО СЕ РАЗРАЗИ БУРЯ.

Статистките показват, че над 20 000 души по света умират годишно, поразени от мълнии, а още десетки хиляди са ранени. Нашата страна не прави изключение, макар да не познаваме силата на бурите, каквато е в някои други райони на света. Още от древни времена мълниите и гръмотевиците се смятали за магични и страшни знаци, изпратени от боговете. И до днес тази мощна природна стихия крие своите тайни и човекът не е измислил начин да я предотврати.

Как възниква мълнията и защо е толкова опасна?

Мълнията или светкавицата е един от най-опасните и зрелищни природни феномени. Енергията на една мълния може да достигне 100 КW и ток в диапазон от 30 000 А до 200 000 А.  Тя е широка около 2-3см, скоростта и на разпространение може да достигне до 220 000 км/ч.

Най-просто казано (или не чак толкова просто) гръмотевичните бури се образуват, когато топлият въздух се издига бързо от Земята към небето. Тръгвайки нагоре той се охлажда и образува буреносни  облаци. А охлаждането на топлия въздух предизвиква кондензация в облака, която пада под формата на дъжд или град. Положително заредените ледени кристали се издигнат до върха на буреносния облак. След като достигнат определена големина те започват да падат под формата на град. По-малките частици продължават пътя си нагоре и там се срещат с падащите по-големи ледени частици. Сблъсъкът между тях отнема електрони от издигащите се ледени кристалчета, което им придава положителен заряд, а падащите по-големи ледени частици приемат отрицателен заряд. По този начин облаците са с положителен заряд в най-горната си част и с отрицателен заряд в най-долната си част.

В резултат на този доста сложен процес мълнията се образува от електричеството между два облака с различен заряд (единият е с положителен заряд, а другият – с отрицателен) или между облаците и Земята. Когато електромагнитното поле достигне определен интензитет, от върха на облака започва да се спуска стъпаловиден низходящ лидер, носещ отрицателен заряд. Когато той е вече на около 300 m от земята, от високите обекти започват да се образуват възходящи (стреловидни) лидери, но само един се свързва с низходящия; следва обратният удар, който предизвиква мълнията.

Типичната мълния трае само една малка част от секундата,  но тя е пълна с енергия и е с висока температура – 30 000 градуса. Когато горещият електрически заряд преминава през въздуха, той се нагрява. Горещият въздух се разширява бързо (по-бързо от скоростта на звука) и предизвиква силния шум, който чуваме.

Как мълнията избира къде да падне?

Интензитетът на електрическо поле на земята, при хубаво време е приблизително 120 V/m. Когато се появи електрически зареден облак, то може да нарасне до 15 kV/m. Интензитетът на електрическото поле се увеличава от изпъкнали географски релефи – хълмове, дървета, сгради.  

Как да избегнем удари от мълния при туризъм?

Важно правило – винаги проверявайте прогнозата за времето, преди да отидете в планината. Ако има голяма вероятност за лошо време – отложете пътуването си.   Гръмотевични бури, дъжд и сняг обикновено се случват следобед – поне в северното полукълбо. Това означава, че най-доброто време за изкачване на най-опасните планински хребети е ранната сутрин.

Чуваш ли гръмотевицата? – Стой далеч!

Изчисляването на разстоянието между вас и приближаващата буря е лесно. Тъй като светлината е по-бърза от звука, винаги ще видите светкавици, преди да чуете гръмотевицата. След като видите светкавицата, пребройте секундите, докато чуете гръмотевица, след което разделете цифрата на три, за да получите разстоянието в километри. Ако бурята е на по-малко от 30 километра, незабавно намерете подслон!

Какво да правим когато бурята започне?

 1. Избягвайте откритото пространство. Ако сте на връх или било, тръгнете надолу възможно най-бързо.
 2. Изключете всички електрически устройства. Те привличат още повече електрическа активност. По възможност извадете и батериите. Това важи и когато сме у дома.
 3. Намерете безопасно и сухо място. Опитайте се да намерите скален корниз, пещера или дори палатка в сухо място.
 4. Внимавайте с пещерите. В случай, че мълнията удари вашата пещера, стойте поне на метър от стените и на три метра от тавана.
 5. Изолирайте се от земята! Поставете шалте или друг мек предмет под краката си.
 6. Независимо дали сте на открито или на закрито, заемете следната позиция: клекнете, наведете главата си и покрийте ушите с длани и дръжте краката си събрани. НЕ ЛЯГАЙТЕ НА ЗЕМЯТА и не докосвайте земята с ръце.!
 7. ИЗБЯГВАЙТЕ ВИСОКИТЕ И САМОТНИ ДЪРВЕТА! Те са магнит за мълнии.
 8. Стойте далече от вода –  тя е добър електрически проводник. Така че, ако удари мълния, електрическият ток ще се разпростре по повърхността във всички посоки. Затова стойте далеч от езера, извори и дори локви. НЕ ВЗИМАЙТЕ ДУШ ПО ВРЕМЕ НА БУРЯ, КОГАТО СТЕ У ДОМА!
 9. Ако сте вкъщи – затворете вратите и прозорците, изключете електрическите уреди.
 10. Ако сте в кола, затворете прозорците и не излизайте, изчакайте да свърши бурята.
 11. Не поправяйте повредени части от къщата докато трае бурята.
 12. Ако сте на риболов, веднага оставете въдицата и бързо излезте от лодката.
 13. Не хващайте метални предмети – те привличат гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.
- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии