понеделник, 25 март 2024

Новогодишни обещания – как да ги изпълним

Вие дадохте ли си новогодишни обещания? Време ли е да започнете да ги изпълнявате?

Още на 1-ви януари обикновено се втурваме да изпълняваме списъка си с новогодишни обещания и сме пълни с ентусиазъм. Да отслабнем и да откажем цигарите са най-често на първите места в него. Тези обещания обаче са и най-трудни за изпълнение – изискват много воля и постоянство от наша страна.

Списък с новогодишни обещания:

Различни проучвания показват, че голяма част от нас правят подобни списъци. Според психолози тотална промяна е възможна, но трябва да я направим стъпка по стъпка, а не да се втурваме да изпълняваме всичко наведнъж. Очевидно е, че човек, който никога не е спортувал, няма как изведнъж да започне да ходи всеки ден на фитнес. Но може да си поставите цел да ходите поне веднъж в седмицата като постепенно увеличавате броя на тренировките.

Защо се отказваме толкова бързо:

Друга грешка е, че се опитваме да променим много неща накуп, а не се фокусираме върху едно или две. Така бързо се уморяваме и само след седмица-две вече се отказваме от новогодишните си обещания. Затова психолозите съветват да правим по-кратки списъци с нещата, които са наистина важни.

А ние ви предлагаме нашия списък с новогодишни обещания, който се изпълнява лесно, но може наистина да промени годината ви и отношението към живота:

Да не ви пука!!!

Истински шаблон, но пандемията ни доказа с пълна сила, че е верен. Само за дни тя отнесе цели семейства, промени житейски съдби, остави осиротели деца…. И ни доказа, че тревогите за неуспеха в работата, за двойката в училище, за спора вкъщи са меко казано незначителни. Наистина всичко отминава и най-големият проблем след време ще ни се струва смехотворен. Затова – да не ви пука!!!

Бъдете добри към себе си и най-близките си!

Научете се да си прощавате и да прощавате на тези, които ви обичат. В крайна сметка водовъртежът на живота оставя до нас двама-трима приятели и семейството. А вие сте единственият човек, който винаги е до вас – от началото до края.

Обаждайте се по-често на важните за вас хора!

В съвременния свят комуникацията е доста променена. Общуваме като „лайкваме“ снимките на приятелите си, пращаме им емотикони и ги поздравяваме по вайбър. Опитайте се през тази година да чувате гласа им по-често.

Пийте повече вода, яжте повече плодове и зеленчуци!

Ако хапвате поне по един морков и една ябълка на ден, със сигурност ще обогатите менюто си с много малко усилия. Това не е никак трудно, а ползите са много – хем ще отслабнете, хем ще си набавите повече витамини. Увеличете дневния прием на вода само с 0.500 мл или една малка бутилка.

Разхождайте се повече и се наслаждавайте на тишината!

Пандемията ни прикова пред компютрите и екраните. И ние, и децата станахме мързеливи. Някои не излизат с дни от къщите си. Излизайте задължително поне по половин час всеки ден. Може да отидете до близкия парк или просто да се разходите из квартала, но не пропускайте и ден без това минимално движение. Ако разполагате с време, отидете високо в планината и се насладете на тишината. Понякога имаме нужда просто да помълчим със себе си.

- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии