четвъртък, 30 май 2024

Народните будители наоколо

На 1-ви ноември почитаме Деня на народните будители

Хората, които движат и са движили напредъка на българите през годините. Ред е да окажем почит на всички, отдали живота и времето си за събуждане на българския дух – просветителите (книжовници, духовници, революционери).

Народните будители от миналото

Паисий Хилендарски, Софроний Врачански. Неофит Рилски и Братя Миладинови. Вазов, Ботев, Левски и Раковски. Хаджи Димитър и Стефан Караджа, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици, отдали живота си, за да запазят духовните ценности на българите.

Народните будители днес

Това са нашите родители, които буквално ни будят толкова години, за да отидем на училище, например 😊 Това са баба и дядо, които ни помагаха да си пишем домашните. Това са хората, който дават най-доброто от себе си, за да може да преминем достойно в следващия клас.

От семейството всъщност зависи нашето отношение към всичко наоколо. Колко ще сме непримирими пред неправдите и с какъв патос ще влизаме в сериозните битки.

Будители днес са и нашите учители, който понякога не разбираме. Тяхното призвание е да запалят искрата на знанието в главите ни. Да формират критично мислене в учениците. Защото само един наистина мислещ човек може да „събуди“ нещо у някого!

Будители трябва да бъдат и всички общественици и политици. Трябва!

- Реклама -
Предишна статия
Следваща статия

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии