четвъртък, 30 май 2024

Кастриране на котките

На въпросите, свързани с кастриране на котките, ни отговаря ветеринарният лекар д-р Николай Първанов, управител на ветеринарна клиника „101 любимци“.

Д-р Първанов завършва Ветеринарна медицина през 2004 г.в ЛТУ София. През същата година отваря и ветеринарната клиника „101 любимци“.

– Д-р Първанов, кога трябва да се кастрира една котка и защо?

– Кастрацията е избор на стопаните. Тя има своите плюсове и минуси, но стопаните са тези, които преценяват как да се процедира, когато става въпрос за кастрация по желание, а не по медицински показания. Най-подходящото време за кастрация е преди или около настъпване на първото разгонване на животинчето. По този начин се намалява рискът от поява на туморни образувания на млечни жлези за в бъдеще.

– Какво представлява кастрирането на котката?

– При женските котета става въпрос за коремна операция, при която се отстраняват яйчниците и матката. При мъжките котараци не се отваря телесна кухина, отстраняват се само тестисите.

– Предимно мъжки или женски котки се кастрират? И каква е разликата?

– Процентното отношение е еднакво, но по-ефективно за намаляване на популацията е кастрирането на женски котки.

– Има ли алтернатива на кастрацията при женските котки?

– Да, има. Могат да бъдат използвани хормонални препарати за потискане и отлагане на разгонването, но те крият много рискове. Принципно прилагането им е нежелателно.

– Колко е опасна кастрацията за самото животно. Има ли риск за живота му?

– Риск за живота има толкова, колкото при всяка друга операция. Когато се направят предварително изследвания, за да се установи здравословният статус на пациента, рискът се свежда до минимум.

– Има ли значение дали котката е породиста или не при извършване на  процедурата?

– Особено внимание трябва да се обърне на котки, които са породисти, най-вече от породите персийска, британска и руска синя, тъй като при тях често може да има вродени сърдечни заболявания. Сърдечните заболявания може да се окажат рискови за оперативно лечение.

– В кои случаи не се препоръчва кастрация?

– При наличие на заболяване, което не позволява прилагане на анестезия, не се препоръчва операция. Ако стопаните смятат да използват животинчето за разплод, кастрацията също се отлага във времето, докато не преценят целесъобразността.

– За колко време се възстановява животното и има ли специални следоперативни грижи?

– Обикновено възстановяването е много бързо, тъй като това е рутинна операция във ветеринарномедицинската практика. Извършва се буквално ежедневно. В повечето случаи възстановяването отнема между 1 и 3 денонощия, като за това време котето възвръща нормалното си поведение и навици. Редно е стопаните да имат предвид, че в деня след операцията е възможно пациентите да са дезориентирани, заради анестезията, да не се хранят и да не пият вода в рамките на 1 денонощие. След това в повечето от случаите апетитът и нормалното поведение се възвръщат.

– Каква е средно цената на процедурата?

– Цената на кастрацията на котка варира в зависимост от практиката, където се изпълнява. Цената се определя от теглото на котето (заради приложената анестезия) и предоперативните изследвания. Може да варира между 100 и 230 лв.


Ветеринарна клиника „101 любимци“

При нужда от компетентна грижа и адекватно лечение за вашите любимци (кучета, котки, гризачи, екзотични животни) може да се доверите на екип от ветеринарни лекари с дългогодишна практика.

адрес: гр. София, автогара „Овча купел“

тел.: 02/955 76 45, 0878 925 401

имейл: vet101pets@abv.bg

www.vet101pets.com

- Реклама -

Прочети още

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии