четвъртък, 22 февруари 2024

Играчкотека – библиотека за играчки

Началото на Играчкотека

Всички знаем какво е библиотека и често или по-рядко сме използвали услугите ú. Е, вече има и Играчкотека – библиотека за играчки за деца от 1 до 6 години. Идеята е на Силвия Стоянова, заимствана от Нова Зеландия, където е живяла известно време със семейството си. Там голяма част от предметите се използват до последно. Постоянно може да намериш някой да продава нещо, което вече не е нужно – коли, мебели, дрехи, дори играчки. Споделената икономика и грижата за природата са много по-развити, отколкото тук. Но българските родители показаха, че са отворени към подобна идея.

Идеята

Това е проблем, с който се сблъсква още покрай племенниците си. Но с дъщеря ú вече вижда от първо лице прахосничеството на пари и заемането на място. Играчките омръзват или ги израстват бързо, но децата имат нужда от разнообразие, за да се развиват.  След като играчките “остареят” всички се чудим къде да ги държим, даваме на познати или просто ги изхвърляме. Силвия вярва, че прекаленото консуматорство не е полезно нито за нас, нито за планетата. Затова колкото по-дълъг живот имат вещите ни, толкова по-добре за всички. А какво по-хубаво от това да научим и децата си да мислят така?

Играчките

Голяма част от играчките в каталога са образователни, подпомагат развитието на децата – физическо или психическо, избира здрави и изработени от устойчиви материали, повечето са дървени. Няма да откриете пластмасови играчки, които издават силен шум.

Играчките са разделени в три категории – кротки, луди и ролеви игри. Предлагат се основно пъзели, конструктори, настолни игри, влакчета, комплекти за игра, превозни средства, интересни и нестандартни образователни играчки.

Една от най-любопитните играчки е „Дроби за деца“ – дървени части в различни форми, които показват как се дели цялото на половинки и на третинки.

Поръчката

През уеб сайта на Играчкотека може да се разгледат, изберат и поръчат играчките. За всяка се заплаща депозит и сумата за наем, като може да се плати електронно, по банков път или с наложен платеж. Минималният период е 7 дни, а максималният – един месец. Разбира се, ако играчката се радва на голям интерес, може избраният период да бъде удължен. След като върне играчката обратно, клиентът получава депозита си. Ако има загубена съществена част – например от пъзел, се задържа целият депозит, тъй като пъзелът става неизползваем, но ако е част от голям конструктор, е само минимална част от сумата. Важно е да се обсъди, ако има някакъв проблем и да предлагат решение спрямо всяка ситуация. Разбира се, ако има разсипан мармалад върху играта, всеки родител би го почистил, преди да я върне, но това не изключва почистването основно, преди да заминат към следващото дете.

Ограничение за брой играчки няма. Но всъщност няма смисъл клиентът да вземе много наведнъж, тъй като детето отново ще бъде претрупано и няма да им се радва. Оптималният период, в които повечето деца играят с определена играчка, е 7-10 дни.

Дарения

Доста родители предлагат играчки, които не използват. Това още повече дава увереност на екипа, че има смисъл от инициативата и споделянето. В Играчкотека се приемат здрави играчки, без изгубени части разбира се, от устойчиви и разградими материали. Всеки желаещ да дари, може да пише с описание или снимки. След което ще получи оферта за ваучер за наем на играчки от платформата.

- Реклама -
Предишна статия
Следваща статия

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии