четвъртък, 30 май 2024

Горещниците – митове и истини

Горещниците – митове и истини

Ей така, неусетно, лятото вече е почти наполовина. Тези три дни – 15, 16 и 17 юли, наричани „горещниците“, бележат не само средата на лятото, но са свързани с традиция, спазвана по българските земи от векове. 

Те се наричали още Горешляци, Блъсъци, Германовци, Чуреци.

Първият – 15 юли (днес) е Чурута, вторият е Пърлига, а третият – Марина Огнена.

Някога се смятало, че това са най-горещите летни дни. По време на тях не трябвало да се прави нищо свързано с огъня. Не се пипало и нищо черно, което се свързва с въглените в огнището. Изобщо полската и домашна работа били забранени, за да не изгорят нивите и да изсъхне реколтата. 

В миналото горещниците били натоварени с още много вярвания.

Смятало се, че ако се зачене дете, то ще бъде лош човек и болест няма да го подминава, а злото винаги ще го следва.  Най-тежък бил третият ден, посветен на Света Марина. Тя е покровител на очните болести, затова хора с болни очи отивали рано сутринта на лечебни извори, за да си измият очите с надеждата да оздравеят.

Макар че днес съвсем не спазваме всички тези забрани като че ли все още вярваме, че каквото е времето през тези три дни, такава ще е годината. Спрямо това кой от трите дни е по-горещ и кой по-хладен, хората предвиждали какви ще бъдат първите месеци на следващата година.

Първият ден от горещниците отговаря на януари, вторият – на февруари, а третият – на март. Когато през дадения ден е топло, то тогава през наречения месец времето ще бъде хубаво и меко, без големи студове. Но ако е хладно, то тогава и даденият месец ще бъде студен и с виелици.

Друго народно поверие гласи, че който се къпе презгореюниците в топли извори, ще бъде здрав цяла година.

Но и да не намерите такива извори, морето е доста добър вариант за разхлаждане, а и заздравяване на имунитета.
- Реклама -

Прочети още

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Последни статии